Poškodenie mozgu, rakovina: S čím všetkým ešte spájajú konzumáciu sóje?

13.09.2017
01
 

Podľa mnohých odborníkov, ak už nakupovať sójové výrobky, tak vypestované v Ázii, než v západných krajinách a tobôž v USA. Aj preto, že postup spracovania zachováva antioxidačné živiny v týchto produktoch, a existujú dôkazy, že genetická manipulácia spôsobuje nebezpečné karcinogénne mutácie v tele človeka.

Zdravotné problémy spájané so sójou 
Existujú dôkazy o mnohých zdravotných problémoch súvisiacich so stravou bohatou na sóju. Patria k nim: 

-Reprodukčné poruchy
-Problémy so štítnou žľazou, ako je priberanie na váhe a vypadávanie vlasov
-Rakovina
-Priskorý nástup puberty
-Poškodenie mozgu
-Alergie

Čo je ešte horšie, najnovšie štúdie potvrdili, že spracovaná sója neznižuje hladinu cholesterolu, čo je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia rozhodli začať tieto výrobky konzumovať.

Sójové bôby
Sú bohaté na prírodné toxíny. Zahŕňajú veľké množstvo inhibítorov, ktoré môžu ohroziť prácu enzýmov potrebných na správne spracovanie proteínu. Dokonca ich nemožno odstrániť ani varením. Po dlhšej dobe používania sa u ľudí môže objaviť žalúdočná úzkosť a nedostatok trávenia aminokyselín, čo vedie k problémom pankreasu a rakovine.

• Majú vplyv na funkciu štítnej žľazy negatívnym spôsobom
• Obsahujú zlúčeniny, čo vedú k zhlukovaniu červených krviniek
• Sú bohaté na fytáty. Fytáty zabraňujú správnemu vstrebávaniu minerálnych látok, ako je horčík, zinok, železo a vápnik. Bez nich telo nebude fungovať ako má
• Sú geneticky modifikované. Aspoň 80% sójových výrobkov je geneticky upravených a prichádzajú na trh na spracovanie s veľkým percentom kontaminácie pesticídmi

V skutočnosti existuje niekoľko druhov sóje, ktorá je úplne v poriadku, a to fermentovaná. Akonáhle prejde sója dlhým procesom fermentácie, hladiny toxínov a kyseliny fytovej sa v sójových bôboch znižujú. Proces fermentácie tiež znižuje hladiny potenciálne nebezpečných izoflavónov, ktoré majú podobnú štruktúru ako estrogén, a majú schopnosť narušovať normálnu produkciu estrogénu v tele. Takže v prípade, že máte radi sóju a chcete pokračovať v jej konzumácii bez toho, aby to ovplyvnilo vaše zdravie negatívnym spôsobom a skutočne cítiť zdravotné výhody, držte sa týchto zdravých jedál:

Tempeh - sójový koláč, ktorý má pevnú štruktúru a chutí ako huba
Miso - je druh sójovej pasty s maslovou konzistenciou. Používa sa do polievky
Sójová omáčka - je vytvorená fermentáciou sóje. Len sa uistite, že vždy používate nespracovanú sójovú omáčku.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk